kärnkraft

Så fungerar kärnkraft

Enkelt uttryckt är ett kärnkraftverk en elfabrik, där uran används som bränsle.

Att tillverka el i ett kärnkraftverk sker enligt samma princip som i ett kraftverk som eldas med kol, olja eller biobränslen. Vatten hettas upp och bildar ånga, som i sin tur driver en turbin. På turbinaxeln sitter en generator som omvandlar rörelseenergin till elektricitet. 

Uranbränslet är mycket energirikt. Genom att klyva uranatomer i reaktorn frigörs värme som används för att värma upp vatten. Tekniken för att ta tillvara energin för elproduktion skiljer sig åt mellan kokvattenreaktorer och tryckvattenreaktorer. 

Av Sveriges totalt tio reaktorer i drift är sju kokvattenreaktorer och tre tryckvattenreaktorer. Vi driver fyra kokvattenreaktorer - Forsmarks samtliga tre reaktorer samt Ringhals 1. Våra tryckvattenreaktorer är Ringhals 2, 3 och 4.


Uran

Det är inte allt uran som duger till kärnbränsle i en kärnreaktor. Naturligt uran är en blandning av flera olika isotoper, främsta uran-238, men ochså ungefär 0,7% uran-235. Det är bara uran-235 som går lätt att klyva och kan ge en kedjereaktion. därför måste man på konstgjord väg öka halten av uran-235 för att uranet ska kuna användas till kärnbränsle. Man säger att man anrikar uranet. I ett kärnkraftverk måste halten av U-235 vara minst 3 procent. i en atombomb krävs det runt 80 procent.


hälsa

Människor som är med i tsunamin och överlever brukar oftast drabbast sykist . Och dom som oftast har en religös tro brukar inte drabbas lika hårt som dom som är västerlänska . eftersom att dom som är t.ex buddihister tänker att det är meningen att det här händer och brukar inte drabbas lika sykist.


döda

Drygt två veckor efter jordbävningen och tsunamin i Japan, saknas fortfarande ungefär 16 000 människor och närmare 11 000 är bekräftat döda.

En kvarts miljon människor lever i tillfälliga läger runt om i Japan, och närmare 19 000 hus är helt raserade.

När det gäller evakueringszonen kring det havererade kärnkraftverket Fukushima, innebär den att uppemot 180 000 människor tvingats lämna sina hem där.

Fortfarande saknar en halv miljon hushåll tillgång till vatten, och nästan 200 000 hushåll i norra Japan är utan elektricitet.


RSS 2.0