Vad är tsunami

                            vad är tsunami ???

 Vi kan tänka oss att vårt jordklotet är som ett äpple. Som ni vet har alla äpplen skal jorden har också ett skal. Skalen kallas för plattor. Men plattorna har gått sönder i flera delar. Plattorna  rör sig hela tiden fast ingen märker det för ens plattorna krockar med varandra och då blir det jordbävning. När plattorna krockar under vattnet då blir det en stor våg eller flera stora vågar och det kallas man för en tsunami.

 En tsunami är en stor våg som orsaks av en stor rörelse i vattnet T.ex. jordbävning eller jordskred under vattnet. En tsunami är en stor våg som rör sig en långsträcka fast man inte märker. När den når grundare vattnet så ökar våghöjden.

Tsunami är en japanska ord som betyder våg i hamn eller vik. Maremoto är också en spanska ord för tsunami. Det är ungefär 17649person som saknas fortfarande och 10901 som dog. Tsunami i japan var den 11 mars på morgonen.

När flodvågen inträffa grunt vatten kan höjden av tsunami stiga snabb. Det kan orsaka förödelse på marken när stranden där tsunami träffas. Tsunami drabbas mest nära stilla havet. Stilla havet är ungefär 4000meter djup: O Vågen rör sig snabbare ju mer djupare den är, vilket leder till att vågen saktar in när den närmar sig land.

Det innebär att vågen om vandlar din rörelseenergi så istället växer det på höjden.


Kommentarer
Postat av: Anonym

Coolt

2011-04-06 @ 19:31:01
Postat av: Alexandra

Grym design du har på din blogg. Har du gjort den själv? Skitsnyggt i alla fall!

2011-07-11 @ 03:07:46
URL: http://gravidforsakring.net

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0